Mitä on pikaruoka?

Mitä on pikaruoka? Posted on toukokuu 9, 2019

Käsitteellä pikaruoka tarkoitetaan nopeasti valmistettavaa ja toisinaan niin sanottua prosessoitua ravintoa. Prosessointi tarkoittaa teollista ruoanvalmistusta, jolloin jonkin ruoan aineosan tai koko ruoka-annoksen pitää pysyä täysin syömäkelpoisena pakkaukseen painetun myyntiajan kertoman ajan.

Pikaruoka on suosittua

Pikaruoka on suosittua kaikkialla kaiken ikäisten henkilöiden keskuudessa. Pizzan, hampurilaisten, lihapiirakan, ranskalaisten perunoiden ja erityisesti kebab-annosten suosio on viime vuosina noussut merkittävästi. Sitkeässä on kuitenkin vielä käsitys, että pikaruoka olisi ravitsemuksellisesti köyhää. Näin ei tarvitse kuitenkaan olla, sillä pikaruokaa voi edustaa moni terveellisessä maineessa oleva ruoka, kuten pikaruokapaikoissa myytävät vihannessalaatti, kanasalaatti, tonnikala- ja kreikkalainen salaatti.

Hampurilaiseen laitetaan usein mukaan kalsiumia sisältävää juustoa, proteiinia sisältävää kananmunaa, kurkkua, tomaattia ja vihersalaattia. Pikaruoka-annoksissa käytettävä pihvi saattaa olla kokolihapihvi ja Hot-Dogin välissä oleva nakki voi sisältää runsaasti oikeaa lihaa. Käytännössä voidaan sanoa, että pikaruoka on täyttävää ja maistuvaa, mutta se saattaa olla myös terveellistä.

Suosittuja pikaruokia

Suosittuja pikaruokia sekä Suomessa että maailmalla ovat muun muassa hampurilaiset, pizzat, ranskalaiset perunat, lihapiirakat, hot dogit ja kebabit.

  • Pizza

Pizza tarkoittaa uunissa paistettua ja litteää vehnästä valmistettua tuotetta, joka päällystetään tavallisesti tomaattikastikkeella, tomaateilla, juustolla sekä valinnan mukaan erilaisilla täytteillä. Pizza on yleensä avopiiras, mutta olemassa on myös täytettyjä pizzoja, kuten calzone. Herkullisia pizzatäytteitä ovat muun muassa: ananas, oliivi, paprika, tonnikala, jauheliha, kana,

herkkusienet, pepperoni, salami sekä meren elävät, kuten simpukat, katkaravut ja anjovis. Pizzan päällä käytetään usein basilikaa, kaprista tai oreganoa.

  • Hampurilainen

On olemassa on liha-, kana-, kasvis- ja kalahampurilaisia. Hampurilaiseen kuuluu pihvi, sämpylä, sinappia, ketsuppia, majoneesia, kurkkua- tai kurkkusalaattia, tomaattia, sipulia, juustoa ja joskus myös kananmunaa. Majoneesi voi olla perusmajoneesia tai tilli-, paprika- tai valkosipulimajoneesia. Hampurilaisen sämpylä on vehnää tai täysjyvävehnää, joita kumpaakin maatilat ympäri maailman tuottavat. Suomalainen kellfri palvelee maatalousyrittäjää kaikissa maatalouteen ja maatilan koneisiin liittyvissä hankinnoissa. Nämä tilat tuottavat herkulliset ruoan raaka-aineet, kuten viljan ja juurekset suomalaisiin pöytiin.

  • Ranskalaiset perunat

Ranskalaiset perunat valmistetaan maukkaiksi upporasvassa, jolloin niistä tulee rapeita. Paiston jälkeen niihin laitetaan joko tavallista tai usein aromisuolaa.

  • Hot Dog

Hot dog tarkoittaa yleisesti nakkisämpylää ja nykyään näkee myös muita trendikkäitä hot dogeja, joissa nakkien kanssa tai sijasta voi olla myös nyhtölihaa tai nyhtökauraa. Sinappia, ketsuppia tai majoneesia voi pursottaa sämpylän sisään.

  • Kebab

Kebab on mausteinen liharuoka Lähi-Idästä. Kebab voi tarkoittaa melkein mitä vain paahdettua sian-, naudan- tai lampaanlihaa tai jopa kanaa, ja erilaisia kebablajeja on paljon. Kebabin voi nauttia sellaisenaan tai riisin, leivän ja joskus myös ranskalaisten kanssa. Kebabiin kuuluu usein myös kreikkalainen tai tomaattinen kastike.

Pikaruoan historia

Pikaruokaa voi helposti syödä myös kotona tullessaan työstä tai koulusta kotiin. Pikaruokaa voi olla myös tonnikala-makaronimössö, kalapuikot, jokin vihannes,- seka- tai hedelmäsalaatti tai vaikkapa etukäteen valmistetut lihapullat, pihvit tai itse tehdyt makkaraperunat.

Näyttävin merkkipaalu pikaruoan kasvuun oli jo varhainen Saint Louisin maailmannäyttely vuonna 1904. Ensimmäisiä pikaruokaravintoloita olivat 24h nuudelikioskit. Pikaruokaloista ensimmäiset olivat myyntiautomaatteja. Ensimmäisen pikaruoka-automaatin keksi berliiniläinen Max Sielaff vuonna 1896. Vuonna 1921 perustettu Pig Stand –ravintola Dallas oli ensimmäinen Drive-in -ravintola.

magnetism