Miten ruoka vaikuttaa elämäämme?

Miten ruoka vaikuttaa elämäämme? Posted on lokakuu 12, 2018

Ruoka on aihe, joka herättää paljon tunteita ja intohimoja. Ruoan tärkein tehtävä on toki antaa energiaa mutta se on tänä päivänä paljon muutakin kuin vain elinehto. Kaikki me olemme varmasti törmänneet eri medioissa ruokajulkaisuihin, joko erilaisiin resepteihin tai teemaruokiin. Aihe on suorastaan loputon ja ruoka sen kaikissa muodoissaan voi olla meistä monelle jopa harrastus.

Tunne ja syöminen

Kuten aiemmin jo todettiin, ruoka liittyy ihmisten tunteisiin vahvasti. Puhutaankin tunnesyömisestä jossa ihminen voi syödä suruunsa tai ollessaan iloinen jostakin. Lohturuokana toimivat herkut tuovatkit monelle meistä ylimääräisiä kiloja ellemme ole varovaisia. Juhliessa tulee myös helposti syötyä paljon ylimääräisiä herkkuja. Ruoanlaitto tuo monelle meistä mielihyvän tunteita ja se on erinomainen koko perheen harrastus. Mikäs sen mukavampaa kuin kokeilla yhdessä erilaisia reseptejä ja kattaa pöytä kauniisti? Itse ruoanlaiton lisäksi on mukava keskittyä ruokailemaan yhdessä ja nauttia ateria pitkän kaavan mukaan. Ruoka hivelee siis makuaistimme lisäksi myös estetiikan tajuamme.

Terveysvaikutukset

Ruoasta puhutaan paljon myös sen terveysvaikutusten vuoksi. Tämän päivän fitness-buumin ollessa pinnalla, on myös puhtaan ja terveen ruoan merkitys selkeästi korostunut joka puolella. Osa käyttää myös asiantuntijoiden apua laatiessaan juuri itselleen sopivaa ruokalistaa sillä varmasti jokainen ymmärtää oikeanlaisen ravinnon merkityksen urheilussa. Perinteisellä lautasmallilla pääsee varmasti pitkälle, mutta hiilihydraattien liiallista syömistä vältellään selkeästi enemmän kuin aiemmin. Leipä tuntuu olevan pahasta ja ruoassa painotetaankin proteiinien ja kasvisten merkitystä entistä enemmän.

Elinkeino

Bisnesmaailmassa ruoalla on luja asema. Ravintolat, pizzeriat, kioskit, grillit ja ruokakaupat tekevät päivittäin tuloksensa ihmisten tarpeesta syödä samalla tavoin kuin esimerkiksi vagabond tai mikä tahansa muu kauppa. Tässäkin nähdään selkeästi tunteiden ja ruoan yhteys, sillä ihmiset hakevat erilaisista ravintoloista erinomaisen ruoan lisäksi tunnelmaa ja miellyttäviä kokemuksia. Ruoan ääressä on mukava vaihtaa ystävien kanssa kuulumisia, muistella hauskoja sattumuksia ja nauttia illasta. Ulkona vietetyn hauskan illan jälkeen mennään useimmiten grillin kautta kotiin tai haetaan lähipizzeriasta herkkuja mukaan. Ruoka on esillä myös useissa blogeissa ja ihmiset näkevät valtavasti aikaa ja vaivaa valmistaessaan mitä upeimpia herkkuannoksia joista he ottavat lähes ammattilaistason kameroilla kuvia. Suosituimmat reseptit jaetaan netissä toisille intohimoisille kokkaajille ja varmasti meistä moni on katsonut nälkä vatsassa kurnien mitä kaikkea osataankaan loihtia. Kokkiohjelmat ja erilaiset kilpailut ovat varmasti myös meille kaikille tuttuja. Milloin televisiosta näkee ammattilaisten taidolla tehtyjä ruoka-annoksia tai tavallisten kansalaisten kisaamista toisiaan vastaan tuomariston arvostellessa aikaansaannokset.

Lyhykäisyydessään voi todeta ruoan kietoutuvan elämämme jokaiseen osa-alueeseen. Se on mukana niin iloisessa juhlassa kuin surussa ja mielipahassa. Jokainen tietää että hyvä ruoka tietää onnistuneet juhlat, oli kyseessä sitten häät tai jopa niinkin surullinen tapahtuma kuin hautajaiset. Ruoka tuo osalle meistä elannon tavalla tai toisella, joko elintarvikemyynnillä tai ravintolatoiminnalla. Ruoka on myös kiinteä osa arkeamme aamupaloineen, lounaineen sekä illallisineen. Viihdettä se tuo niin internetissä blogien ja videoiden muodossa, televisiossa kuin erilaisissa lehtijulkaisuissa. Tuskin kukaan on lukenut yhtään lehteä jossa ei olisi edes yhtä ruokaohjetta. Urheilun ja terveellisten elämäntapojen suunnittelussa ravinnolla on myös todella suuri merkitys jonka ympärille liikunta kietoutuu. Ruoka pitää meidät siis elossa, tarjoaa meille taloudellisesta turvaa, viihdettä sekä suuria tunteita laidasta laitaan!

magnetism